YumCha 飲茶 – poranna tradycja picia herbaty i hongkońskie przekąski

Moja przyjaciółka MyMy przekonywała mnie, że na blogu musi być więcej postów o jedzeniu  i chyba miała rację, biorąc pod uwagę, że jedzenie tutaj naprawdę warte jest opisania, nie tylko na jakimś tam blogu, ale wręcz w rozprawach doktorskich czy traktatach filozoficznych. Hongkong słynie z wyśmienitej kuchni, niebotycznej ilości restauracji i stołówek, jedzenia ulicznego oraz z tego, że praktycznie wszystko co żywe jest w stanie doprowadzić do formy jadalnej.

DSC_0359DSC_0360

Zwyczajowo YumCha to poranne spożywanie tradycyjnych hongkońskich specjałów i popijanie ich dużą ilością herbaty. Często samo to słowo oznacza po prostu spożywanie posiłków w towarzystwie czy jedzenie poza domem z bliskimi bądź przyjaciółmi. Dosłownie oznacza picie herbaty. Mi się kojarzy takie YumCha ze spotkaniami rodzinnymi. Mam w głowie obrazek takiej względnie licznej rodzinny chińskiej, gdzie seniorzy wiodą prym i nadają ton całemu spotkaniu. Zazwyczaj to właśnie najstarsi w rodzie albo najbardziej wpływowi w rodzie na takie spotkania zapraszają i również oni zamawiają dania oraz po skończonym „biesiadowaniu” płacą rachunek. Podobno w bardzo nieeleganckim tonie jest domawianie dań samemu oraz odmawianie jedzenia gdy starsi proponują. Ja zatem, będąc gościem na takich spotkaniach zawsze grzecznie przyjmowałam każdy kęs, co odbiło się niestety na mojej figurze. Staram się teraz jeść wyjątkowo wolno tak żeby, żaden nowy kęs nie wylądował w mojej miseczce.

IMG_0254 IMG_0703

Przed rozpoczęciem posiłku należy samodzielnie umyć wszystkie naczynia przeważnie w herbacie, którą kelnerka przynosi bez wcześniejszego proszenia tj. każdemu kto wybiera się do takiej restauracji herbata przysługuje nieodpłatnie bądź za kilka dolarów. Zostaje również przyniesiona miska, w której całe mycie naczyń się odbywa. Hongkońgczycy są przeważnie bardzo uwrażliwieni na czystość. Mam wrażenie, że to wyraża się w nieco inny sposób niż rozumiane w kulturze europejskiej, ale jedno jest pewne z brudnych naczyń jeść nie będą.

IMG_3465

Co się je podczas YumCha? Przede wszystkim DimSum, podawane w malutkich koszyczkach. Dim-sum może być właściwie wszystko, począwszy od niewielkich pierożków z różnymi nadzieniami, skończywszy na kurzych łapkach oraz słodkich bułeczkach z wołowiną. Kuchnia południowochińska jest na ogół słodka i łagodna. Mięso również niejednokrotnie jest podawane na słodko. Z ciekawszych pozycji tutaj udało mi się tutaj spróbować: zupy z płetwy rekina, zupy z ptasich gniazd (a właściwie śliny ptaków); chrząstek kurczaków smażonych w cieście, kurzych łapek, świńskich ozorków, stuletniego jaja oraz wielu innych przysmaków. Do większości, oprócz zupy z ptasich gniazd raczej nie powracam, ale nie odmawiam sobie nowości, jako, że wyznaję raczej zasadę, że warto w życiu po prostu próbować. 🙂

Absolutnie i niezaprzeczalnie polecam Siu Long Bao (小籠包), czyli pierożki na parze w wyśmienitym nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego. Siu Long Bao spotykane jest w różnych wersjach. Przepyszne jest również z krewetkami bądź w wegetariańskie z sezonowymi warzywami. Należy je również w odpowiedni sposób spożywać, gdyż prawdziwie doceniany jest tutaj smak wnętrza pierożka. Nadgryza się zatem niewielki kawałeczek skórki, trzymając pierożek – sakiewkę nad łyżką i wysysa się jednocześnie sok z nadzienia.

IMG_0234 IMG_0241 SAMSUNG

Char Siu Bao (叉燒包) to drugi niezwykle popularny tutaj rarytas. Miękka pszenna bułeczka ugotowana na parze z nadzieniem z wieprzowiny na słodko. Wiem, wiem…wieprzowina i cukier wydaje się być bardzo kiepskim połączeniem, ale w rzeczywistości smakuje to naprawdę dobrze. Char Siu Bao to jedzenie chętnie spożywane rano na śniadanie, dla mnie jednak jest to już przysmak dosyć ciężki.

bbqporkbuns1

Na deser warto spróbować zupy z czerwonej fasoli. Znowu ciekawe połączenie, gdyż w krajach azjatyckich czerwona fasola to standardowy składnik wszelkiego rodzaju deserów. Można sobie zamówić zupę z czerwonej fasoli na słodko albo galaretki z czerwonej fasoli, czarnego sezamu oraz zielonej herbaty.

???????????????????

Tak jak wspomniałam na początku o jedzeniu można pisać rozprawy także dzisiejszy post to tylko taki mały wstęp. Następnym razem koniecznie muszę się podzielić kontrowersjami dotyczącymi biznesu kręcącego się wokół zup z płetwy rekina i jej głębokiego zakorzenienia w kulturze kulinarnej Hongkongu.

IMG_0337 DSC_0364 DSC_0357 DSC_0355 SAMSUNG IMG_20120903_3

Próbowaliście jakiś dań z kuchni chińskiej? Co Wam najbardziej smakowało?

Advertisements

9 uwag do wpisu “YumCha 飲茶 – poranna tradycja picia herbaty i hongkońskie przekąski

  1. C’mon, to jedzenie bardzo lekkie i dużo trzeba go zjeść by przytyć 🙂 Tyje się od późnych i ciężkich kolacji, nie od Dim Sum!
    A w ogóle jak to miło, że ktoś się z rodaków w końcu w HK pojawił. Bo podobno kilka osób jest, ale każdy zabiegany…

    Zapraszam do wymiany linków
    Blaz
    news.go2hk.pl

  2. Mmm… jakie pyszności! 🙂 W Chinach jadłam tak jakby nasze kluski na parze (pulchne) z nadzieniem tofu i jakiś zielonych liści, a w Wietnamie podobne bułki, z tym, że w środku znalazłam makaron sojowy, małe jajeczko i mięso 😉 Oba przepyszne!! Zwłaszcza ta w Chinach. Pałaszowałam ją w Szanghaju codziennie na śniadanie 🙂

    1. Tak wszelkie bułeczki, ciasteczka, you tiao to jest dostępne pod każdą postacią na słodko, mięsnie, wegetariańsko i właściwie co tylko można sobie wymarzyć się znajdzie 😉

  3. nie zebym czepialska byla – to dim sum, yum cha to doslownie ‚drink tea;, wiec taki tyci blad ale czepialskie babsko ze mnie jest 🙂 omijaj Maxim’s – wygorowana cena z taki sobie dim sum. najlepszy jaki jadlam to w Tuen Mun jeszcze w tych socjalnych blokach tam jest McDonald’s, fryzjer od wyjscia z TMTPlaza, adresu no za chiny dokladnego nie podam, ale jak sie dluzej przy mapie przegrzebie to sie znajdzie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s